info

Basje Boer (1980, Amsterdam)


foto: Nick Helderman

Basje Boer is schrijver en filmessayist.
Van haar verschenen de romans Nulversie (2019, Nijgh & Van Ditmar) en Bermuda (2016, Nijgh & Van Ditmar) en de verhalenbundel Kiestoon (2006, De Arbeiderspers). In samenwerking met De Groene Amsterdammer en Das Mag stelde ze de bundel Jeugd in opstand samen.

Haar verhalen werden gepubliceerd in o.a. De Gids, Das Magazin, Hollands Maandblad en De Revisor. Ze leverde bijdragen aan de bundels Vanaf de vluchtstrook (Nijgh & Van Ditmar), Wolf (Atlas Contact), De nieuwe feministische leeslijst (Das Mag), De nieuwe koloniale leeslijst (Das Mag), Meer OostVrouwen schrijven niet met hun tieten en Handboek voor een optimistisch leven. Ze schrijft daarnaast over film, popcultuur, beeldende kunst en literatuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Ze organiseert en presenteert filmprogramma's en geeft regelmatig lezingen over film.

Boer studeerde fotografie aan de Rietveld Academie. Ze nam deel aan verschillende groepstentoonstellingen en werkte als schrijver samen met beeldend kunstenaars als Ruth van Beek, Marleen Sleeuwits, Mariken Wessels, Anneke Hymmen & Kumi Hiroi en Martine Stig.

Mail als je meer wil weten | Send an email if you want to know more

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Over Nulversie


Vijf mensen reizen af naar een hotel in de Achterhoek voor een masterclass scenarioschrijven. In twee weken tijd zal ieder van hen zijn eigen filmscenario schrijven, geïnspireerd op The Breakfast Club, de highschoolklassieker over hokjesdenken. Terwijl docent Jacob discussies leidt over Hollywood-stereotypen en scenarioclichés, casten de cursisten elkaar in geijkte rollen: de macho, de moeder, de jonge hond, de boze feminist en de verwende rijkeluisvrouw. Jo, een onafhankelijke veertiger, kan zich niet vinden in de moederrol die ze krijgt toebedeeld. Maar als ze uit alle macht probeert om uit het ene cliché te breken, zet ze zichzelf klem in een ander archetype: de femme fatale.

In Nulversie speelt Basje Boer met filmwetten en -clichés. Het resultaat is een eigenzinnige roman – soms ironisch, dan weer beklemmend – over de manier waarop fictie de realiteit dicteert, waarop we elkaar in rollen duwen én ons gretig naar stereotypes vormen.

'Het is een vernuftig spel dat Basje Boer met haar lezers speelt, al lezend kom je erachter hoe stereotiep ook je eigen verwachtingen zijn.' - Trouw

Meer over Nulversie op de website van Nijgh & Van Ditmar
Meer over Nulversie op de website van Athenaeum
Lees een fragment van Nulversie op de website van Athenaeum

Meer op basjeboer.nl/nulversie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Over Bermuda

Meis weet niet hoe ze moet leven. Wanneer ze haar beste vriendin kwijtraakt, verliest ze alle houvast. Ze slentert over straat en vlucht voor het donker, bang voor alles om zich heen. Filmscènes vlechten zich door haar dagen en maken de werkelijkheid tot een droom. Wanneer Meis’ bestaan zo klein is geworden dat ze er nauwelijks nog in past, laat ze alles achter en vertrekt. Haar intuïtieve zoektocht naar zichzelf leidt van het Amsterdamse Bos en Lommer tot aan een woonboot in de gracht. Terwijl ze nieuwe identiteiten uitprobeert, wordt Meis ook door de mensen om haar heen in verschillende rollen gedwongen. Maar wie is ze nu echt?

Bermuda is een beklemmende, poëtische coming of age-roman, een mystiek relaas waarin de fictie het meermaals lijkt te winnen van de werkelijkheid.

* * * *
'Met verve verbeeldt Boer de zoektocht naar een volwassen personaliteit' 
'Een eigentijdse geschiedenis door de losse compositie en hipsterschrijfstijl' 
     -- Daniëlle Serdijn, de Volkskrant

'Betoverende debuutroman'
'Haar stijl is visueel, fantasierijk, grappig en volkomen eigen'
     -- Elke Geurts, Trouw


'Bermuda
 is een lekker origineel narrig boek, speels en helder geschreven'
     -- Joost de Vries, De Groene Amsterdammer

'Lief en cool'
'Girls, maar dan in Amsterdam'
     -- LINDA.

'Dromerig, maar helemaal-van-nu-debuut'
'Sprankelend'
'Een debuut dat staat, op een aangenaam gek soort manier.'
     -- Opzij

* * *
'Veelbelovend debuut'
'Bermuda mag dan gaan over verdwijnen, de schrijfster zal dat zeker niet.'
     -- De Limburger

Meer op basjeboer.nl/bermuda